De 370 miljoen euro die is uitgetrokken voor meer personeel in de ouderenzorg, wordt aan heel andere zaken besteed, zoals extra leidinggevenden, managementcursussen en software. Dat schrijft het AD.
Vakbond Abvakabo FNV peilde onder 1800 leden wat zij hebben gemerkt van de honderden miljoenen extra die voor meer handen aan het bed zijn uitgetrokken. 70 procent van de verplegers zegt er geen collega’s bij te hebben gekregen.
Werkdruk onverminderd hoog
Zo’n 75 procent stelt niet door de leiding te zijn geïnformeerd over de extra gelden, maar kreeg juist te horen dat er moet worden bezuinigd. De enquête wijst uit dat de werkdruk in de ouderenzorg nog onverminderd hoog is. Uit onderzoek van het AD bij instellingen die er in de enquête slecht afkwamen, blijkt dat deze grote bedragen uitgeven aan onder meer consultants, managementcursussen en softwareprogrammatuur.
Stichting Kalorama uit Beek moet vanwege het AD-onderzoek meer dan 108.000 euro terugbetalen aan zorgkantoor VGZ. De instelling kocht voor dat bedrag een softwarepakket. ‘Dit is tegen de afspraken in’, aldus een VGZ-woordvoerster. Instellingen als Kalorama zeggen bewust terughoudend te zijn met het aannemen van extra personeel. Ze vrezen dat de politiek het extra geld weer intrekt. Bestuursvoorzitter Marianne Straks van Kalorama: ‘Zo gegeven, zo weer weg, hè?’ Maar, zo verzekert staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid het AD, ook de komende jaren blijft dat geld beschikbaar, mits het juist wordt aangewend.
Opheldering
Fleur Agema van de PVV stond aan de wieg van de financiële impuls voor de ouderenzorg. Ze is boos over de ‘dramatische’ manier waarop het geld wordt gebruikt en eist opheldering van de minister. Staatssecretaris Van Rijn zegt geen signalen te hebben ontvangen dat geld verkeerd wordt besteed.
Kamervragen
Verschillende oppositiepartijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de besteding van het extra geld (370 miljoen euro per jaar) dat is uitgetrokken voor de ouderenzorg. De PVV is woedend en gaat vragen stellen aan de minister. Ook de SP (’treurig’) en 50+ (‘Kamervragen!’) roeren zich op Twitter.