Onderzoeker Maeike Zijlmans van het UMC Utrecht Hersencentrum heeft van de European Research Council een prestigieuze ‘Proof of Concept’-grant van 150.000 euro ontvangen. De financiering is bedoeld om de kloof tussen baanbrekend onderzoek en commercialisatie te overbruggen. Met deze beurs wil Maeike Zijlmans betere elektroden ontwikkelen, die de slagingskans van epilepsie-operaties flink kunnen vergroten.
Epilepsie is een veelvoorkomende hersenaandoening, waar ongeveer 1% van de bevolking mee te maken heeft. Een chirurgische ingreep kan uitkomst bieden, maar daarvoor is het belangrijk dat het hersengebied dat de aanvallen veroorzaakt eerst goed wordt afgebakend en vervolgens wordt verwijderd. En precies dat is het probleem: het is heel moeilijk om goed in kaart brengen waar het zieke hersenweefsel eindigt, en waar het gezonde weefsel begint.
“In de praktijk blijven daarom vaak restjes hersenweefsel achter, die ook na de operatie epileptische aanvallen veroorzaken”, vertelt Maeike Zijlmans. “De slagingskans van een chirurgische ingreep ligt voor epilepsie helaas maar tussen de 50 en 70 procent.
Lees hier het volledige artikel.