Om een veelbelovende therapie voor uitbehandelde patiënten met lymfeklierkanker te verbeteren, sleepte internist-hematoloog Marie José Kersten van het AMC vier grote subsidies in de wacht.
Met één van die subsidies gaat zij zelf de dure behandeling maken voor lymfoompatiënten in het hele land. Dat gebeurt in een consortium van 4 centra, geleid door UMC Groningen. Daarnaast onderzoekt Kersten het effect van deze behandeling op de kwaliteit van leven.
30 miljoen euro
De behandeling waarover het gaat, heet CAR T-celtherapie. Bij een patiënt worden afweercellen afgenomen en in het lab ‘geherprogrammeerd’, de immuuncellen krijgen antennes die kankercellen herkennen en opruimen. Vervolgens worden de cellen via een infuus teruggegeven aan de patiënt.
“Amsterdam UMC was het eerste ziekenhuis in Nederland waar deze behandeling, in studieverband, plaatsvond, en het eerste ziekenhuis in Europa waar patiënten met één van de CAR T-celproducten werden behandeld”, vertelt hoogleraar Marie José Kersten. Inmiddels zijn in Amsterdam UMC meer dan 30 patiënten behandeld. De resultaten waren verrassend goed: van de voorheen uitbehandelde patiënten is na 2 jaar de helft nog in leven, terwijl ze doorgaans een erg slechte prognose hebben.
Lees hier het volledige artikel.