De zorgpremie en het eigen risico gaan volgend jaar opnieuw omhoog. “De premiestijging is noodzakelijk om de ziektekosten te kunnen betalen”, zegt Martin Buijsen, hoogleraar gezondheidsrecht. Die kosten blijven almaar stijgen, onder meer door de vergrijzing, dure medicijnen en innovaties.
De zorgverzekeraar bepaalt de premie van de basisverzekering, niet het kabinet. Meestal verschillen de premies tussen zorgverzekeraars onderling weinig. Wat onder de dekking valt van de basisverzekering, bepaalt de overheid. Dat is dus voor elke zorgverzekeraar gelijk.
Het kabinet bepaalt ook de hoogte van het eigen risico. Dat is nu twee jaar op rij 385 euro. Volgens Haagse bronnen blijkt uit conceptstukken voor Prinsjesdag dat het huidige (demissionaire) kabinet van VVD en PvdA het eigen risico zal verhogen naar 400 euro.
Elk jaar wordt er een verplicht eigen risico vastgesteld. De eerste 385 euro die je dit jaar aan zorgkosten maakt, moet je zelf betalen. Komen de kosten hoger uit, dan betaalt de verzekeraar die. Niet alle zorgkosten vallen onder het verplichte eigen risico. De huisarts is bijvoorbeeld gratis.
Voor bepaalde zorg moet je een eigen bijdrage betalen. Zoals voor medicijnen, hoortoestellen, kunstgebit en kraamzorg. Extra kosten komen er ook bij als gekozen wordt voor een arts of behandelaar met wie de zorgverzekeraar geen prijsafspraken heeft gemaakt. Dan betaal je een deel van de nota zelf.
Je kunt het eigen risico vrijwillig verhogen. Dan betaal je minder premie. Zorgwijzer berekende dat dat alleen zin heeft als je zeker weet dat je een jaar geen dokter nodig hebt.
Lees hier het volledige artikel.