Gekke moedervlek? Doe de ABCDE-check

‘Goedaardige vlekken zijn meestal egaal’.
Een moedervlek die ineens een andere kleur krijgt. Een vreemd plekje op je neus. Vaak onschuldig, maar soms aanleiding voor verder onderzoek. Waar moet je op letten en wanneer is het tijd voor een bezoek aan een arts?

Bijna iedereen heeft wel ergens een moedervlek op zijn lichaam. Hoewel de meeste moedervlekken onschadelijk zijn, is het belangrijk om ze regelmatig te controleren en veranderingen in de gaten te houden die kunnen wijzen op huidkanker.

Een moedervlek, de medische term is ‘melanocytaire naevus’, is een donkergekleurde vlek op de huid die ontstaat door de ophoping van pigmentcellen, de zogeheten melanocyten. ,,Moedervlekken kunnen al bij de geboorte aanwezig zijn of later in het leven ontstaan’’, vertelt huidtherapeut Elske Jachimowski, verbonden aan de Velthuiskliniek. ,,Ze kunnen variëren in grootte, kleur en vorm, en kunnen plat, verheven of hobbelig zijn. Ze komen overal op je lichaam voor en vaak is het genetisch bepaald of iemand er veel of weinig heeft.’’

Hoe onderscheid je een moedervlek van een sproet?
Hoewel moedervlekken en sproeten beide donkere vlekken op de huid zijn, zijn er enkele belangrijke verschillen, die vooral pas onder de microscoop te zien zijn. Moedervlekken worden zoals gezegd veroorzaakt door een ophoping van melanocyten, terwijl sproeten uitingen zijn van concentraties melanine in bepaalde gebieden van de huid. ,,Sproeten zijn meestal lichter van kleur dan moedervlekken en komen vaker voor in het gezicht en andere aan daglicht blootgestelde delen van het lichaam’’, zegt Jachimowski.

Lees hier het volledige artikel.