Geheim achter allergie voor katten bijna ontrafeld

Onderzoekers zijn weer een stapje dichter bij het preventief behandelen van een kattenallergie. Recent werd ontdekt hoe de allergische reactie getriggerd wordt en hoe die hoest- en niesbuien ontstaan.

Een team aan de universiteit van Cambridge heeft ontcijferd hoe het immuunsysteem allergenen van katten detecteert, een reactie dat uiteindelijk leidt tot de gekende symptomen als hoesten en niezen.

De onderzoekers bestudeerden proteïnes in huidschilfers van katten, één van de grootste boosdoeners bij allergische reacties. Deze allergenen zijn namelijk moeilijk te vermijden omdat het ‘plakkerige’ molecules zijn die aan schoenen en kledij blijven kleven en zo van gebouw naar gebouw verhuizen. In huizen waar katten hebben gewoond kan je de schilfers nog jaren later op muren en plafonds terugvinden.

Ze zagen hoe de proteïnes een specifiek traject in het lichaam activeren van zodra ze in de buurt zijn van een veel voorkomende bacteriële toxine. Dit contact lokt een hevige reactie van het immuunsysteem uit die zorgt dat mensen met een kattenallergie hoesten, niezen, piepen en een loopneus krijgen.

Doorbraak
“We hebben ontdekt hoe de allergenen de immuuncellen van de mens activeren. Door een beter begrip van dit mechanisme kunnen we medicatie ontwikkelen om kattenallergieën te behandelen en te voorkomen”, verklaart dokter Clare Bryant van Cambridge. Het doel is om met een gelijkaardige aanpak ook allergenen van honden en huisstofmijt aan te pakken.

Bron: AD