Geharmoniseerde aanpak voor Long COVID in de EU is wenselijk

Variërende definities en richtlijnen belemmeren effectieve respons.
Het definiëren van de aandoening Long COVID – ook wel post-COVID genoemd – blijft een uitdaging, met name vanwege het brede palet symptomen dat ermee samenhangt. Dit terwijl een duidelijke definitie van Long COVID cruciaal is voor het ontwikkelen van effectieve richtlijnen voor het behandelen van patiënten en de surveillance van de aandoening.

Gezien de variabiliteit in definities die er nu is en de vrijwillige aanmelding van patiënten in de bestaande registers in de EU-lidstaten, zijn er ook geen goede schattingen van het totale aantal patiënten en de ernst van hun ziekte.

Dit blijkt uit een verkennende studie uitgevoerd door het Nivel in opdracht van de Europese Commissie. Harmonisatie is wenselijk om te komen tot consistente cijfers van Long COVID en de behandeling ervan.

Naar schatting zijn er 36 miljoen mensen in de Europese WHO-regio die aanhoudende symptomen van COVID-19 vertonen na een COVID-19-infectie te hebben opgelopen. Dit wordt ook wel ‘Long COVID’ of ‘post-COVID’ genoemd. In 2023 heeft de Europese Commissie het Network of Expertise on Long COVID (NELC) opgericht om in een EU-breed samenwerkingsverband een uniforme en effectieve respons op Long COVID te bereiken. Het EUHealthSupport Consortium, dat geleid wordt door het Nivel, heeft hiertoe een eerste verkenning uitgevoerd.

Lees hier het volledige artikel.