In de afgelopen 200 jaar zijn de voedingsgewoonten in de Verenigde Staten drastisch veranderd: de inname van verzadigd vet uit dierlijke producten is gedaald, terwijl de consumptie van (sterk) bewerkte voedingsmiddelen enorm is toegenomen. De toename van bewerkte voeding ging gelijk op met de toename van welvaartsziekten.
Dat concluderen wetenschappers van onder meer de Universiteit van New York.
Niet-overdraagbare ziekten
De wetenschappers onderzochten de voedselconsumptie van Amerikanen tussen 1800 en 2019 op basis van onder meer historische bronnen afkomstig van de overheid.
Ook keken ze naar de incidentie van niet-overdraagbare chronische ziekten als metabool syndroom, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker en de ziekte van Alzheimer. Dit worden ook wel welvaartsziekten genoemd, omdat de incidentie toeneemt naarmate de welvaart toeneemt.
Bewerkte voedingsmiddelen
De meest opvallende verandering in de Amerikaanse voeding is volgens de onderzoekers een toegenomen consumptie van (sterk) bewerkte voedingsmiddelen als suiker, geraffineerde granen, chips, ijs, hamburgers, pizza en frisdrank.
Lees hier het volledige artikel.