Kan een medicijn tegen reuma ook patiënten met het syndroom van Sjögren helpen? Hoogleraar reumatologie Hendrika Bootsma van het UMCG kreeg onlangs 2,6 miljoen euro subsidie toegekend om dat te onderzoeken. Het is de hoogste tijd voor een betere behandeling, vindt ze. “Het is ongelofelijk hoe weinig er therapeutisch mogelijk is voor patiënten met Sjögren.”
Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem – dat het lichaam verdedigt tegen schadelijke bacteriën en virussen – keert zich tegen het eigen lichaam. “Hierdoor raken onder meer de speekselklier en de traanklier ontstoken en drogen de slijmvliezen uit”, legt Bootsma uit. “Dat veroorzaakt de droge mond en de droge ogen die zo kenmerkend zijn voor Sjögren.” De impact van de ziekte op het leven is groot. “Patiënten leveren veel in, vooral vanwege de invaliderende vermoeidheid. Die heeft impact op hun gezinsleven, op het sociale leven en op hun werk: de helft van de mensen met Sjögren moet minder gaan werken, sommigen kunnen zelfs helemaal niet meer werken.”
Niet tevreden met het aanbod
Daar komt bij dat Sjögren niet altijd goed te behandelen is. “Het is ongelofelijk hoe weinig er mogelijk is”, zegt Bootsma. “Het therapeutisch arsenaal schiet ernstig tekort. Oogdruppels en een mondgel kunnen klachten wat verlichten, en er is een middel dat de productie van speeksel en traanvocht stimuleert. Daarnaast zijn er medicijnen die de werking van het afweersysteem remmen, maar ik ben nooit erg tevreden geweest over de resultaten.”
Lees hier het volledige artikel.