Het heeft geen nut om borstkankerpatiënten langer dan 7,5 jaar hormoontherapie te geven. Een nog langere behandeling zorgt niet dat de tumor minder vaak terugkeert.
Dat heeft onderzoeker Erik Blok ontdekt. Hij promoveerde op 31 mei in Leiden.
Jaarlijks krijgen zo’n 17.000 vrouwen te maken met borstkanker, van wie de meerderheid na een operatie hormoontherapie krijgt. Bij slechts 20 procent van hen voorkomt deze therapie daadwerkelijk een uitzaaiing. “Dat betekent dat we ook veel mensen onnodig behandelen”, aldus Blok.
Het is nu zo dat een patiënt met hormoongevoelige borstkanker 5 tot 7,5 jaar lang pillen moet slikken om eventuele uitzaaiingen van de tumor af te remmen of plat te leggen. Blok onderzocht of het nut heeft om langer dan 7,5 jaar deze hormoontherapie te volgen. En wie precies baat heeft bij welke hormoontherapie.
Jammer, maar ook positief
Vanuit het LUMC is een studie opgezet waaraan 1824 borstkankerpatiënten meededen van zo’n 70 verschillende ziekenhuizen. De helft van hen kreeg 7,5 jaar lang hormoontherapie, de andere helft 10 jaar. Het langer geven van de therapie zorgt niet voor een kleinere kans op de terugkeer van de ziekte. “Erg jammer natuurlijk, maar ook juist wel weer positief. Het heeft dus geen zin om mensen langer dan noodzakelijk deze behandeling te geven.”
Lees hier het volledige artikel.