Met vele duizenden ingrepen per jaar lijkt de staaroperatie misschien wel lopendebandwerk te zijn geworden. Niets is echter minder waar.
Er wordt op tal van manieren gewerkt aan nieuwe innovaties om de chirurgie voor deze oogaandoening nauwkeuriger te maken, bijwerkingen te verminderen en nieuwe lenzen te ontwikkelen voor een zo optimaal mogelijk resultaat.
Hoewel je met een gezonde leefstijl het krijgen van staar kunt uitstellen, zit er momenteel weinig anders op dan een operatie als het eenmaal zo ver is. Dit is een procedure waarbij de vertroebelde ooglens wordt vervangen door een kunststof exemplaar. Daarvoor maakt de chirurg met de hand een sneetje in het hoornvlies van het oog, zodat de lens kan worden vervangen.
In Maastrichtumc maken we, met name bij complexere gevallen, ook gebruik van een robotgestuurde laser. Een zeer nauwkeurige techniek, waarbij een perfect ronde opening kan worden gemaakt voor een veel preciezere plaatsing van de kunstlens. Resultaten en ervaringen die we opdoen gebruiken we voor wetenschappelijk onderzoek om de techniek weer verder te verbeteren. Zo bieden we onze patiënten academisch verantwoorde zorg en werken tegelijkertijd aan innovatie.
“We bieden academisch verantwoorde zorg en werken tegelijkertijd aan innovatie”
Lees hier het volledige artikel.