Wijkverpleegkundigen mogen zelf een medicijnrol aanvragen bij de apotheker zonder dat ze daar een machtiging van de huisarts voor nodig hebben.
Dit zogenoemde schrappunt kwam naar voren uit het actieprogramma (Ont)Regel de Zorg. Het doel: minder onnodige administratie.
“Tijdens de schrapsessies, die onderdeel uitmaken van het actieprogramma, gaven verschillende wijkverpleegkundigen aan dat ze eerst toestemming moesten vragen aan de huisarts voordat ze een medicijnrol voor hun cliënt konden bestellen,” vertelt wijkverpleegkundige Pauline Arts. Een medicijnrol bestaat uit zakjes met geneesmiddelen per innamemoment. Met een slimme medicijndispenser, waarvoor je een medicijnrol nodig hebt, kun je ervoor zorgen dat een cliënt zelfstandig op het juiste moment zijn medicatie inneemt. Een medicijnrol is kostbaarder dan ‘gewone’ medicatie.
Risicosignalering en medicatieveiligheid
“Wij komen bij de cliënt thuis en zien allemaal potjes met medicatie staan. We hebben meetmethodes waarmee we kunnen uitvragen: gaat de inname van de medicatie wel goed? Risicosignalering en medicatieveiligheid zijn onderdelen van ons vak”, vertelt Pauline. “We zijn het er dan ook niet mee eens dat er eerst een opdracht van de huisarts nodig is.”
Lees hier het volledige artikel.