Je hebt het misschien al gemerkt, de griepepidemie blijft dit jaar uit, vooral als gevolg van de coronamaatregelen. Dat is enerzijds natuurlijk geweldig nieuws, want ons zorgsysteem staat al zwaar genoeg onder druk door COVID-19.
Anderzijds waarschuwen experts dat de griep en andere luchtweginfecties een sterke comeback kunnen maken als de coronamaatregelen opgeheven worden.
Normaal zitten we rond deze tijd volop in het griepseizoen, maar nu is dat helemaal niet het geval. Dat geldt niet alleen voor ons land, het is een wereldwijd fenomeen, zo tonen de cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). De WGO verzamelt over de hele wereld stalen die onderzocht worden op het influenzavirus – het virus dat griep veroorzaakt. Vorig jaar registreerde de organisatie begin februari rond de 50.000 infecties, dit jaar zijn de cijfers verwaarloosbaar.
Verklaringen voor situatie
Die meevaller hebben we grotendeels te danken aan de maatregelen ter bestrijding van COVID-19: lockdowns, het dragen van mondmaskers, afstand houden, handen wassen, minder sociale contacten, enz. Ongeveer een eeuw geleden zorgden gedragsveranderingen tijdens de Spaanse griep op gelijkaardige wijze voor een daling met 38% van besmettingen met het mazelenvirus. Een bijkomende verklaring voor de huidige situatie is dat meer mensen zich hebben laten inenten met het griepvaccin. Bovendien is griep minder besmettelijk dan COVID-19 en hebben we er doorheen de jaren een zekere immuniteit tegen opgebouwd.
Lees hier het volledige artikel.