Wie zonder verwijzing door de huisarts de SEH bezoekt, hoeft daarvoor toch geen eigen bijdrage te betalen. Dat schrijft minister Schippers aan de Tweede Kamer.
Volgens het regeerakkoord van PvdA en VVD zouden SEH’s worden geïntegreerd met de huisartsenposten; ook zouden mensen die zich zonder verwijzing van een huisarts bij de SEH melden, een eigen bijdrage gaan betalen van 50 euro. Dat laatste gaat niet door. ‘Bij de nadere uitwerking van deze maatregel is gebleken dat deze op juridische en uitvoeringstechnische moeilijkheden stuit’, schrijft de minister.
Op de SEH’s wordt niet alleen acute, maar ook niet-acute zorg verleend, stelt Schippers vast. Voor zelfverwijzers met een niet-acute zorgvraag gaat het in het laatste geval niet om verzekerde zorg, omdat daarvoor een verwijzing van de huisarts nodig is. En voor niet-verzekerde zorg kan geen eigen bijdrage worden ingevoerd. Daartoe zou niet-acute SEH-zorg eerst door een wetswijziging als verzekerde zorg zou moeten worden bestempeld, en dat wil de minister niet. Het pakket zou dan immers met niet-noodzakelijke zorg worden uitgebreid.
Schippers wil nu afspraken maken over verdere integratie tussen huisartsenposten en SEH, zodat de patiënt zoveel mogelijk huisartsgeneeskundig wordt behandeld. Integratie en een goede triage kunnen een einde maken aan het verschijnsel zelfverwijzer, hoopt de minister: ‘Deze afspraken zijn daarmee een goed alternatief voor de eigen bijdrage voor zelfverwijzers.’ De besparing van 24 miljoen euro die de eigen bijdrage had moeten opbrengen, blijft dan ook gewoon staan.
Bron: artsennet