Veel kwetsbare ouderen slikken al jaren preventieve cardiovasculaire medicatie. Soms tot aan hun dood. Is er wetenschappelijk bewijs dat dit bij deze groep ouderen nog effect heeft? Nee, zegt aios ouderengeneeskunde Annette Jansma.
Jansma verrichtte een literatuuronderzoek naar de werkzaamheid van preventieve cardiovasculaire medicatie bij kwetsbare ouderen met een korte levensverwachting. Het ging om bloeddrukverlagers, bloedverdunners en cholesterolverlagers. Ook inventariseerde ze onderzoeken naar wat er gebeurt als kwetsbare ouderen met deze preventieve medicatie stoppen. Jansma deed dit onderzoek voor haar opleiding tot specialist ouderengeneeskunde en werkte samen met collega’s uit het UNO-UMCG.
Wat is er tegen op het gebruik van deze medicatie door kwetsbare ouderen?
“Ten eerste blijkt uit mijn review dat er geen gerandomiseerde trials zijn gedaan naar het effect van cholesterolverlagers en antistolling op mortaliteit, cardiovasculaire morbiditeit, bijwerkingen of kwaliteit van leven. Er zijn ook maar een paar gerandomiseerde onderzoeken over de effecten van antihypertensiva bij deze doelgroep.
Ten tweede moet je de medicatie ook nog eens jarenlang slikken voor een optimale verlaging van de kans op een – al dan niet dodelijke – cardiovasculaire aandoening. Kwetsbare ouderen is die tijd meestal niet gegund.
Ten derde heeft deze medicatie bijwerkingen. Denk bijvoorbeeld aan bloedingen bij antistolling en orthostatische hypotensie met vallen als gevolg bij antihypertensiva.
Lees hier het volledige artikel.