Geen begeleiding, te veel taken, patiënten in gevaar: dit gaat mis bij stages in de zorg

Stagiairs die zonder ervaring zelfstandig een infuus moeten aanleggen of ingewikkelde wonden moeten verzorgen: veel leerlingen in de zorg zeggen dat zij tijdens hun stage regelmatig taken moeten uitvoeren zonder dat ze daar bevoegd voor zijn. Ook worden ze niet of nauwelijks begeleid.

Dat blijkt uit meldingen van zo’n 2000 stagiairs, studenten en zorgmedewerkers, binnengekomen bij het meldpunt ‘Stagemisbruik in zorg & welzijn’ van vakbond FNV.
Volgens FNV worden stagiairs vanwege het personeelstekort regelmatig ingezet als volledige medewerkers, terwijl ze daar nog niet voldoende capaciteiten en ervaring voor hebben.

Code rood in de zorg
Ook uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat stagiaires in de zorg tegen problemen aanlopen. Uit eerdere interviews blijkt dat leerlingen onvoldoende begeleid worden, als volwaardig worden ingezet en ingeroosterd en overvraagd worden in hun taken. Zij spreken van situaties die variëren van onwenselijk tot werken zonder toezicht met een kans op gevaar.

Oproep
RTL Nieuws blijft onderzoek doen naar de gevolgen van personeelstekort in de zorg. Werk jij in de zorg en merk jij ook de gevolgen van het personeelstekort? Mail ons via caroline.van.soelen@rtl.nl of onderzoek@rtl.nl.

Lees hier het volledige artikel.