Geen antibiotica voor covid-19-patiënt bij ziekenhuisopname

Het standaard geven van antibiotica aan covid-19-patiënten bij opname in het ziekenhuis is niet nodig. Dit concludeert een Nederlands team van deskundigen onder leiding van Amsterdam UMC.

De aanbeveling is in lijn met het beleid om terughoudend te zijn met antibiotica om resistentie van bacteriën tegen deze geneesmiddelen te voorkomen. Door dit onderzoek zijn de nationale richtlijnen over het geven van antibiotica aan coronapatiënten aangepast.

In een eind vorige maand verschenen artikel in Clinical and Microbiological Infection beschrijven dr. Elske Sieswerda en prof. Joost Wiersinga met hun team een wetenschappelijke richtlijn voor het gebruik van antibiotica bij covid-19-patiënten overal in de wereld. Sieswerda: “We wilden duidelijkheid krijgen, omdat deze patiënten wereldwijd vrijwel standaard antibiotica kregen bij opname. Dit gebeurde omdat de patiënten erg ziek zijn, met hoge koorts en ontstekingen, en flinke afwijkingen hadden op beeldvorming van de longen.”

Luchtweginfectie
Dat veel artsen naar antibiotica grijpen is begrijpelijk omdat de ernstig zieke coronapatiënt vaak een luchtweginfectie heeft. Voor een longontsteking door een bacterie wordt antibiotica gegeven. Maar corona is een virus, waarvoor antibiotica niet werkt.

Lees hier het volledige artikel.