Het vervangen van gewoon zout van door zout dat bestaat uit een mix van KCl en NaCl leidt tot een kleine daling van de bloeddruk en een halvering van het risico op hypertensie.
Op bevolkingsniveau kan dit een strategie zijn om hart- en vaatziekten te verminderen. Dat schrijven onderzoekers in het tijdschrift Nature Medicine, na een studie onder ruim 2.000 Peruanen.
Real-life onderzoek
De onderzoekers gaven de deelnemers aan het onderzoek zout dat bestond uit 75 procent *NaCl (*zout) and 25 procent **KCl (**Kaliumchloride). Jodium en fluor werden toegevoegd aan dit mengsel, volgens de Peruaanse regelgeving. Bij alle deelnemers werd het gewone zout (100 procent NaCl) gratis ingewisseld voor de zoutvervanger. Mensen werden gestimuleerd dit thuis te gebruiken bij het bereiden van eten. Ook bij kleine winkels, bakkerijen, maaltijdvoorzieningen, straatverkopers en restaurants werd het zout vervangen.
Lees hier het volledige artikel.