Hoewel je in het vliegtuig urenlang zit te niksen, voelen veel mensen zich na aankomst op de bestemming toch behoorlijk geradbraakt. Wat doet een lange vlucht met je lichaam en gezondheid?
“In het vliegtuig is de druk wat lager dan je gewend bent. Dat kun je als gezond mens heel goed hebben, je kunt er alleen wat sneller moe van worden”, legt luchtvaartgeneeskundige Ries Simons uit.
“Op kruishoogte is de druk ongeveer drie kwart van wat die op de grond is. Dat is vergelijkbaar met wanneer je op 2.432 meter hoogte in de bergen bent.” Door die lagere druk is de zogeheten zuurstofverzadiging van je bloed iets lager dan anders.
“Je komt een heel klein beetje zuurstof tekort”, vat Simons die situatie samen. Dat kan een vermoeid gevoel geven en soms een beetje hoofdpijn opleveren.
Alle gassen in je lichaam zetten uit
Door de lagere druk in het toestel zetten ook alle gassen in je lichaam met 40 procent uit, vervolgt Simons. “Dat merk je bij het opstijgen al aan de druk op je oren. Ook de gassen in je maag en darmen zetten uit, waardoor je buik wat boller wordt en je een voller gevoel kunt krijgen.” Omdat je lichaam meer last heeft van die gassen dan normaal, en ze kwijt wil, ga je meer boeren en winden laten.
Lees hier het volledige artikel.