Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal, huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: Gaat de trombosedienst verdwijnen?
Wat is de trombosedienst eigenlijk?
“De trombosedienst is verantwoordelijk voor het instellen, controleren en begeleiden van patiënten die antistollingsmiddelen (bloedverdunners) gebruiken om trombose (bloedpropjes) te voorkomen.”
“Tot een paar jaar geleden werden voornamelijk acenocoumarol en andere zogenoemde coumarinederivaten gebruikt als antistollingsmiddelen. Daarvoor verschilt de dosis per patiënt en vaak ook per dag. Vandaar dat patiënten die deze bloedverdunners nemen elke één tot zes weken bloed moeten laten prikken. Bij de trombosedienst dus. Zij zijn verantwoordelijk voor de controle en het voorschrijven van de juiste dosering.”
“Sinds een paar jaar zijn er nieuwe bloedverdunners waarvoor je niet meer hoeft te worden ingesteld. Je hoeft er dus niet meer voor naar de trombosedienst.”
Edwin de Vaal, huisarts
Waarom hoeven sommige patiënten dat nu dan niet meer?
“Mensen die de oude vertrouwde antistollingsmiddelen nog gebruiken, moeten nog steeds worden ‘ingesteld’ op de juiste dosering, zoals dat heet. De trombosedienst bestaat dan ook nog zeker. Maar er zijn sinds een paar jaar ook nieuwe bloedverdunners bij gekomen waarvoor je niet meer hoeft te worden ingesteld. Je hoeft er dus ook niet meer voor naar de trombosedienst.”
Lees hier het volledige artikel.