“Een grotere groep mensen met knieartrose effectief behandelen. Dat is het doel van dit onderzoek.”
Steeds meer actieve veertigers en vijftigers hebben problemen met hun knie door artrose. Trappen lopen gaat moeilijk, lange afstanden afleggen lukt niet meer en er zijn steeds meer pijnstillers nodig.
Voor een knieprothese moet je vaak wachten tot je 65 jaar bent vanwege de beperkte levensduur van de prothese. Die gaat gemiddeld zo’n 15 jaar mee. Wat nu als je jonger bent?
Een zo groot mogelijke groep op maat behandelen. Prof. dr. Floris Lafeber (UMC Utrecht) is samen met een collega de bedenker van de kniedistractie. “Dit is nu een bewezen behandelmethode die een knieprothese langdurig kan uitstellen. Maar niet iedereen heeft baat bij een distractie. Daarom willen we de artrosepleister en kniedistractie bij elkaar brengen omdat ze elkaar mogelijk kunnen versterken. De basisgedachte hierachter is dat we een grotere groep patiënten op maat willen kunnen behandelen. Dat hopen we in dit onderzoek te kunnen aantonen.”
Dr. Roel Custers (orthopedisch chirurg UMC Utrecht) beaamt dat. “Het zou mooi zijn als we met deze combinatie meer mensen met knieartrose van hun klachten af kunnen helpen. Beide behandelingen kunnen we in principe tijdens één ingreep uitvoeren, wat nauwelijks extra belastend is voor de patiënt.”
Lees hier het volledige artikel.