1,5 meter afstand, hoesten in je elleboog en bij de lichtste verkoudheid linea recta naar de teststraat. Voor COVID-19 zijn we streng, maar hoe zit dit met influenza (klassieke griep). Gaan we door het coronavirus nu ook anders en voorzichtiger om met griep?
Volgens Mariska Petrignani, arts infectieziektebestrijding bij GGD Haaglanden, gaan we medisch gezien niet anders om met normale griep dan voor de uitbraak van COVID-19. “Er zijn geen andere richtlijnen voor”, zegt Petrignani. “Het is tegenwoordig wel zo dat je bij griepverschijnselen als koorts, hoesten of niezen een coronatest moet laten afnemen om te controleren of het om griep of het coronavirus gaat.”
Petrignani vervolgt dat huisartsen een landelijk systeem bijhouden met symptomen die op griep lijken, om zo de griep te monitoren en een griepseizoen aan te kunnen kondigen. Een griepepidemie in Nederland duurde de afgelopen tien jaar gemiddeld dertien weken, zo blijkt uit cijfers van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. De langste griepepidemie was in 2014/2015 en duurde 21 weken.
Lees hier het volledige artikel.