In de spoedeisende hulpverlening moet snel worden gehandeld om het leven van mensen te redden. Een beetje stress scherpt de focus, maar te veel stress kan negatief uitwerken. Waar ligt de grens? En hoe bescherm je jezelf tegen negatieve stress?
Een ernstige bloeding op een lastige plek tijdens een chirurgische ingreep. Een patiënt die ’s nachts via de spoedeisende hulp wordt binnengebracht en op de ic alleen maar verder achteruitgaat. Een baby in nood tijdens een langdurige bevalling. Een kind zonder bewustzijn.
Anesthesioloog bij het Radboudumc en MMT-arts (Mobiel Medisch Team) op de traumahelikopter Raymond van der Wal somt moeiteloos een handvol stressvolle medische situaties op. “Cases waarin je geconfronteerd wordt met een vitaal bedreigde patiënt en waarin van het ene op het andere moment het uiterste wordt gevraagd van je kennis en handvaardigheden om controle te krijgen over de situatie.
”Stress zet een fysiologisch mechanisme in werking, waarbij het lichaam zich klaarmaakt om te vechten of te vluchten, wat een prettig gevoel van scherpte kan geven. Daarnaast speelt een mentale component een rol, legt Van der Wal uit. “In elke situatie neem je waar: wat is er aan de hand? Je taxeert: kan ik het aan? Ben ik in staat om – met alles wat ik in huis heb – deze situatie meester te worden? Dat geeft een gevoel van uitdaging: positieve stress. Als er (nog) geen gevoel van controle is, kan dat bedreigend zijn: negatieve stress.”
Lees hier het volledige artikel.