Een functionele neurologische stoornis is een neurologische aandoening waarbij lichamelijke symptomen opduiken die lijken op een zenuwaandoening, maar die vaak uitgelokt wordt door mentale of fysieke stress, een traumatische gebeurtenis of een emotionele crisis. Soms is er echter geen duidelijke uitlokkende gebeurtenis. Het gaat om een reële aandoening, geen ‘ingebeelde’ ziekte.
Van conversiestoornis naar FNS
De benaming van de stoornis onderging al enkele transformaties doorheen de jaren: hysterie, hysterische neurose, somatoforme stoornis en conversiestoornis. ‘Conversiestoornis’ was lang gangbaar, maar uit recente wetenschappelijke inzichten blijkt dat deze benaming niet langer accuraat is.
De term ‘conversie’ betekent namelijk omzetting. Onder conversiestoornis verstond men dus dat psychologische trauma’s in het lichaam “omgezet” werden in lichamelijke klachten. Nu blijkt dat dit niet het geval is. Het probleem zou liggen bij een functionele verstoring van het zenuwstelsel die optreedt na zware overbelasting.
Naar schatting zou 1 op de 2500 mensen ooit te maken krijgen met FNS, maar mogelijk ligt het reële aantal hoger. De aandoening kan op elke leeftijd optreden, maar zelden voor de leeftijd van 10 jaar. Het komt veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen, en vooral tussen 20 en 40 jaar.
Lees hier het volledige artikel.