Fouten met medicijnen in ziekenhuizen

 Wanneer een patiënt in een ziekenhuis wordt opgenomen doen zich voortdurend problemen voor met de medicatie. De meegenomen medicijnen, die in gebruik zijn worden vaak vervangen door de in het ziekenhuis protocol identieke medicijnen.

Veranderingen van medicijnen worden medegedeeld aan de patiënt, die daar zelf geen zicht meer op heeft. Verschillende keren per dag worden door verpleegkundigen medicijnen aan het bed verstrekt en de patiënt zelf heeft daar geen controle over.

Regelmatig worden verkeerde medicijnen verstrekt of juist niet verstrekt. Wisselende medicamenten zoals antistolling en insuline gaan vaak fout.(tijdstip, hoeveelheid)
Bij ontslag worden medicijnen mee gegeven(bv voor 1 of 2 dagen) en ook daar blijken fouten regelmatig voor te komen. Veranderingen van medicijnen worden vaak beslist bij de visite aan het bed. Aangezien alles per computer gaat, is de levering door apotheken meestal wel in orde, maar de patiënt is afhankelijk van de nauwkeurigheid van de verstrekkende verpleegkundige.

Vroeger hing aan het bed de zgn medicijnlijst, waarop ook temperatuur en bloeddrukwaarden stonden evenals de allergie. Bij iedere verstrekking van medicijnen aan het bed, werd er afgestreept op de lijst en kon met de patiënt worden overlegd, indien nodig. Dit voorkomt enorm veel fouten en was voor mij reden een bezoek aan onze minister van volksgezondheid te brengen om te vragen die medicijnlijst verplicht weer in te voeren, maar de minister is terecht van mening dat dit een beslissing moet zijn van het ziekenhuis zelf.

Lees hier het volledige artikel.