De Europese Unie trekt voor de komende 4 jaar 3,2 miljoen euro uit voor het onderzoeksproject Osteoimmune. Het doel van dit project is om de relatie tussen het immuunsysteem en bot op te helderen en nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen. Het UMC St Radboud is een belangrijke deelnemer aan Osteoimmune. In Nijmegen is ontdekt dat het immuunsysteem alarmstoffen produceert die botafbrekende cellen kunnen stimuleren.
Het onderzoek zal mogelijk een antwoord geven op de vraag hoe deze alarmstoffen precies werken en of het mogelijk zal zijn om hiertegen remmers te ontwikkelen. Het unieke aan het project van de EU is dat niet alleen wetenschappers uit verschillende landen, maar ook uit verschillende disciplines, met elkaar gaan samenwerken. Osteoimmune is een groot samenwerkingsverband tussen 8 universiteiten en 3 biotechnologiebedrijven uit 7 Europese landen.
Al langer onderzoek
Vanuit Nederland neemt het laboratorium van de afdeling Reumatologie van UMC St Radboud uit Nijmegen deel aan het onderzoek. Het project wordt aangestuurd door prof. dr. Wim van den Berg en dr. Peter van Lent. Dr. Van Lent doet al langer onderzoek naar de mechanismen die betrokken zijn bij het stukgaan van bot en kraakbeen bij artrose en reumatoïde artritis.
Zijn zoektocht heeft al veel opgeleverd. Bijvoorbeeld weten we nu meer over bepaalde eiwitten die betrokken zijn bij botafbraak tijdens reumatoïde artritis (RA). Met steun van het Reumafonds is dr. Van Lent dit jaar begonnen aan verder onderzoek naar de cellen die bot afbreken bij RA. Kennis over de karaktertrekken van deze cel bij reuma kan naar nieuwe behandelingen leiden.
Bron: Reumafonds 29 oktober 2012