Met fluorescerend licht bij een operatie van een patiënt met leveruitzaaiingen van darmkanker, kan de chirurg vaker de tumor in zijn geheel verwijderen. Onderzoekers uit 9 ziekenhuizen onder leiding van Amsterdam UMC hebben dit aangetoond.
De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in JAMA Network Open.
Chirurgen in de deelnemende ziekenhuizen kregen een training met een speciale fluorescentie-camera. Ze moesten met dit hulpmiddel inschatten of zij de uitzaaiingen in zijn geheel konden verwijderen. “Afgelopen decennium zijn we vaker patiënten met een kijk- of robotgeassisteerde operatie gaan opereren. Daar zitten veel voordelen aan voor de patiënt, zoals een sneller herstel en minder wondcomplicaties”, vertelt Rutger-Jan Swijnenburg, hoofdonderzoeker en oncologisch chirurg bij Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam.
“Met fluorescentie hebben we deze operaties nu verder verbeterd, simpelweg doordat de tumoren daarmee beter te zien zijn. We kunnen met grote zekerheid zeggen of de uitzaaiing in zijn geheel verwijderd is. En eventueel extra weefsel wegnemen als de marges krap dreigen te worden.”
Lees hier het volledige artikel.