Hersenactiviteit van stervende man voor het eerst geregistreerd.
Hersengolven van een stervende man lijken te suggereren dat het geheugen actief is op het moment van overlijden. Dat past binnen het idee dat in je laatste seconden je leven aan je voorbij flitst, maar er zijn nog de nodige kanttekeningen te plaatsen bij het onderzoek.
Een fel licht aan het einde van een tunnel. Je leven dat aan je voorbijflitst. Of misschien wel helemaal niets. Al eeuwenlang houdt de mens zich bezig met wat er precies gebeurt als je doodgaat. Het is wetenschappers nu voor de eerste keer gelukt hersenen te scannen van iemand, terwijl diegene overlijdt. De gevonden hersensignalen lijken betrokken bij het ophalen van herinneringen. Zie je dan echt een film van je leven als je je laatste adem uitblaast?
Het was eigenlijk een heel toevallige gebeurtenis, zo vertelt hoofdonderzoeker Raul Vicente, verbonden aan het Max Planck Instituut voor hersenonderzoek in Frankfurt am Main in Duitsland. “De patiënt had epilepsie ontwikkeld na een hersenbloeding en werd daarvoor onderzocht.” Terwijl de doktoren zijn hersenactiviteit scanden met behulp van een elektro-encefalogram (EEG) kreeg de 87-jarige man plotseling een hartstilstand.
Vicente: “Omdat de patiënt een niet-reanimeren verklaring had ondertekend, grepen de dokters niet in en lieten ze de scan door gaan.” Een internationaal team van wetenschappers analyseerde de hersenscan en zag een verhoogde activiteit in gamma-hersengolven. Uit eerder onderzoek bleek al dat gamma-hersengolven voorkomen bij het ophalen van herinneringen.
Lees hier het volledige artikel.