De start van de Flexdrempel was een flitsende. Begin 2011 nog maar net op de markt sleepte deze noviteit op de beurs Zorgtotaal al gelijk de juryprijs binnen van de Innovatie Award in de categorie arbeidsbesparende technologie. Sinds die tijd blijkt de toepasbaarheid even flexibel als de drempel zelf.
Met name de kleinere zwenkwielen van bijvoorbeeld rollators of triplestoelen hebben een aangeboren drempelvrees. Zeker als het om dorpels gaat waarbij de buitendeur naar buiten zwaait. Om inwatering van het regenwater te voorkomen, zijn deze drempels namelijk voorzien van een rand in de lengte waar de deur overheen valt. Bouwkundig noodzakelijk; voor rolstoel- en rollatorgebruikers een letterlijke dwarsligger van 1,5 a 2 cm hoog. Hoe nu dit noodzakelijk obstakel het hoofd te bieden?
Ergens in 2010 begon men bij Easy Living Products, een bedrijf dat een programma van hulpmiddelen levert voor onder andere in en om het woonhuis, na te denken over een hulpmiddel om toch gemakkelijk over die waterkeringdrempel heen te komen.
Easy Living Products-oprichter Edwin Verheijen: We kregen namelijk regelmatig vragen of er niet een oplossing was voor die waterkering. Zelfs mensen die nog redelijk mobiel waren, bleken toch niet in staat om met hun rollator fatsoenlijk over dat randje te kunnen komen. De enige manier was om de rollator iets op te tillen en juist daar moeten die mensen verschrikkelijk voorzichtig mee zijn. Zeker als je wat moeilijker ter been bent en je zwaar op die rollator moet leunen, is gaan lopen tillen aan zo’n ding enorm link, omdat het de val-kans aanzienlijk vergroot met alle gevolgen van gebroken heupen van dien. En dan praat ik hier niet over spectaculaire misstanden, maar een alledaagse realiteit. Toen we over oplossingen na begonnen te denken, werd het al heel snel duidelijk dat we iets”moesten ontwikkelen dat bewoog. Dat iets”zou de waterkering tijdelijk moeten kunnen overbruggen als je de deur opent en weer neer moeten klappen zodat de deur weer dicht kan en de waterkering weer in charge is.
WERKING
Aan de buitenkant van de deur loopt parallel aan de deurstijl (de slotkant) een flexibele stang van een tandwielkastje op de grond naar een bedieningshandle op handhoogte. Aan de andere kant van het tandwielkastje zitten beweegbare delen van de Flexdrempel. Wil men nu van binnen naar buiten, dan opent men deur, trekt de bedieningshandle naar zich toe, zodat de Flexdrempel in positie komt. Men kan dan met de rolstoel of rollator naar buiten zonder hinder van de waterkering in de dorpel. Is de deur gesloten en wil men van buiten naar binnen, dan open je de deur, duwt de bedieningshandle naar achteren dus richting huis, zodat de Flexdrempel op de waterkering klapt. Eenmaal binnen duw je de handle weer naar buiten, zodat de Flexdrempel in zijn rustpositie klapt en de deur weer gesloten kan worden.
Inmiddels is er ook een elektrisch systeem voor mensen met een handbeperking.
GROTE TOEPASBAARHEID
De Flexdrempel kent een grotere toepasbaarheid dan alleen de bewegingsbeperkte particulier met zijn tuin- of balkondeur. De problematiek in een verzorgingshuis is namelijk vergelijkbaar met die van de particulier. Ook in verzorgingshuizen lopen ze te slepen om relatief zware etens- en waskarren over die waterkering te krijgen. Of neem de drempels van badkamers in verzorgingshuizen. Een til-lift, waar de oudere feitelijk in hangt, heeft van die kleine zwenkwieltjes die niet over die drempel heen kunnen. Dus moet er aan die til-lift gesjord gaan worden, dat zowel voor de oudere die erin hangt vervelend is, maar ook voor de verpleegkundige die op termijn schouder- en rugklachten kan krijgen. De Flexdrempel zou in dat soort situaties preventief kunnen zijn voor toekomstige kwalen.
ZELFREDZAAMHEID
Ontwikkelingen staan niet stil en inmiddels is de Flexdrempel verder verbeterd. Het apparaat kost 225 euro en voor die prijs wordt het thuis gemonteerd, omdat niet iedere situatie hetzelfde is en enige aanpassing soms vereist is. Met de Flexdrempel heeft de oudere of beperkte mens die eigenlijk hulp nodig zou hebben om in de tuin te komen een stukje zelfredzaamheid terug. En dat was precies de bedoeling.
Bron: SUPPORT magazine mei 2012