Door het aanpassen van hun voeding tijdens de nachtdienst, kunnen medewerkers de nachtdienst fitter, gezonder en veiliger doorstaan. Dat blijkt uit onderzoek van junior onderzoeker Publieke Gezondheid Mariëlle de Rijk, dat zij in Ziekenhuis Gelderse Vallei uitvoerde en waarvoor ze recent promoveerde aan Wageningen University & Research (WUR).
Negatieve effecten van nachtdiensten
Het is bekend dat door verstoring van het natuurlijke ritme van slapen en eten bij nachtdiensten gezondheidsklachten kan veroorzaken zoals maag- en darmklachten, concentratieproblemen en vermoeidheid. Op de lange termijn hebben mensen die regelmatig nachtdiensten draaien een verhoogd risico op overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Daarnaast is er door vermoeidheid en een verminderde concentratie een grotere kans op fouten op het werk en (verkeers)ongevallen. De Rijk onderzocht de rol van voeding tijdens de nachtdienst om deze negatieve effecten te verminderen. Dat deed ze met de Etmaal- en de Time to Eat-studie.
Lees hier het volledige artikel.