Jicht gaat vaak samen met hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. Huisarts Hein Janssens promoveerde op 13 september aan de Radboud Universiteit Nijmegen op zijn onderzoek naar jicht. De onderzoeker vindt het vreemd dat er over zo’n bekend ziektebeeld als jicht, nog zo weinig bekend is.
Terwijl er wel veel over wordt beweerd dat niet bewezen is. Zoals dat je last krijgt van jicht als er vorst in de lucht zit.
De huisarts ontwikkelde een eenvoudige methode om jicht vast te stellen in de huisartsenpraktijk. Daarnaast bleek een behandeling met prednison een goede bij mensen voor wie de gangbare medicijnen minder geschikt zijn. En dat zijn juist mensen met hart- en vaatziekten.
Jicht is een erg pijnlijke gewrichtsaandoening, die plotseling ontstaat. Het komt vaak voor in het gewricht van de grote teen. Jicht komt voor bij 1 tot 2 procent van de volwassenen. Vaker bij mannen dan bij vrouwen.
Het zijn urinezuurkristallen die in het gewricht voor de ontsteking zorgen. Mensen met jicht hebben meer urinezuur in hun bloed. Het is niet bekend hoe dat komt.
Het zou iets te maken kunnen hebben met een hoge bloeddruk of de aanwezigheid van een hart-vaatziekte. Want uit het onderzoek van Janssens blijkt dat de jichtpatiënten vaker een hoge bloeddruk hebben dan gezonde mensen. En ook mensen met hartfalen bleken vaker jicht te hebben.
Bij hartfalen is de pompfunctie van het hart niet goed meer.
22 september 2010
Bron: Radboud Universiteit Nijmegen en NRC Handelsblad Bewerkt reumafonds