Ondanks inspanningen van overheden en allerlei instanties lukt het niet om de zoutinname van Nederlanders voldoende te reduceren. Hoe komt dat? NU.nl zocht het uit aan de hand van een zestal stellingen en legde die voor aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Voedingscentrum.
1. Ook als je geen zout toevoegt, krijgen de meeste mensen nog te veel zout binnen: feit
“80 procent van onze zoutinname krijgen we binnen via bewerkte voedingsmiddelen die je bijvoorbeeld in de supermarkt koopt. 20 procent voegen we zelf toe tijdens het koken of op tafel bij het eten. De maximum aanbevolen hoeveelheid is 6 gram, terwijl het gemiddelde 9 gram zout per persoon is. 85 procent van de Nederlanders krijgt te veel zout binnen”, zegt dr. Matthijs van den Berg, Hoofd Centrum Voeding, Preventie en Zorg van het RIVM.
Hij krijgt bijval van zijn college Jasper de Vries, woordvoerder van het Voedingscentrum. “Het is belangrijk om naast het laten staan van het zoutpotje ook goed te letten op de hoeveelheid zout in de producten die je koopt. Daarvoor zijn apps op de markt die je precies laten zien hoeveel zout er in elk product zit.”
2. Van te veel zout krijg je overgewicht: fabel
Van den Berg: “Van zout an sich krijg je geen overgewicht. Te veel zout zorgt wel voor een verhoogde bloeddruk en daarmee vergroot het de kans op hart- en vaatziekten en nierproblemen. Indirect zou je wel kunnen zeggen dat als je veel en zout eet, je daardoor bijvoorbeeld meer (frisdrank) zou kunnen drinken en daardoor meer calorieën binnenkrijgt dan goed voor je is.”
Lees hier het volledige artikel.