Fasciatherapie voor beginners

Een van de meest recente manuele therapieën ter behandeling van pijn en bewegings- of functioneringsstoornissen is de fasciatherapie. Nieuw bij deze behandelingswijze is dat het over een ‘totaalpakket’ gaat. Indien dat nodig blijkt gaat de fysieke benadering van de klachten – zowel acute als chronische – namelijk gepaard met de aanpak van een onderliggende psychische problematiek.

Wat is fasciatherapie?
Fasciatherapie is een zachte, persoonsgerichte, niet-manipulatieve behandelingsvorm die wordt toegepast door gespecialiseerde kinesitherapeuten. Het is gebaseerd op de unieke werking van het lichaam en het oefent een invloed uit op het functioneren van de persoon: zowel motorisch, psychisch als gedragsmatig.

De fasciatherapie gaat ervan uit dat het bindweefsel een link legt tussen ons lichaam en ons gemoed, omdat de spanning van de fascia door het autonome zenuwstelsel wordt beïnvloed. Hoe meer we gestresseerd of psychisch (over)belast zijn, hoe hoger de druk op ons bindweefsel en hoe minder beweeg- en rekbaar het wordt. In die optiek is de fascia dus de verbinding tussen ons lichaam en onze psyche of ons gemoed. Het is een actief en reactief elastisch netwerk dat zich probeert aan te passen aan de emotionele belasting waarmee ons lichaam te kampen heeft, maar dat bij overbelasting zijn natuurlijke veerkracht verliest.

Lees hier het volledige artikel.