De gevolgen van omgevingslawaai voor onze gezondheid zijn negatief: het risico op hart- en vaatziekten stijgt, net als de kans op slaapstoornissen, hoge bloeddruk en zelfs vroegtijdige sterfte. Niet enkel overdag is lawaai schadelijk, maar ook ’s nachts.
Bronnen van omgevingslawaai
De voornaamste bronnen van geluidshinder in dichtbevolkte gebieden zijn het verkeer – zowel op de weg, op het spoor als in de lucht – windturbines en vrijetijdsactiviteiten. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft berekend dat ongeveer 40 procent van de Europeanen blootgesteld wordt aan te veel verkeerslawaai (meer dan 55 decibel). Ook bleek dat 20 procent van de Europeanen overdag waarden van 65 dB overschrijdt. 30 procent krijgt zelfs tijdens de nacht meer dan 55 dB te verduren. Ter vergelijking: een gesprek tussen twee mensen in een kamer is goed voor 50 dB.
Impact van omgevingslawaai op onze gezondheid
Bevolkingsonderzoek naar de gevolgen van omgevingslawaai voor de volksgezondheid is moeilijk, want er spelen altijd meerdere oorzaken een rol. Toch linkt men geluidsoverlast steeds vaker aan geprikkeldheid, slaapstoornissen, vermoeidheid, negatieve gevolgen voor het hart- en bloedvatenstelsel of de stofwisseling en cognitieve functiestoornissen bij kinderen.
Lees hier het volledige artikel.