In de jaren 2007 tot en met 2010 was in Nederland de grootste Q-koorts uitbraak, die in de wereld bekend is. Daarbij zijn naar schatting 45.000 mensen in voornamelijk Oost-Brabant besmet geraakt. De ziekte wordt overgedragen van geiten op de mens. Over de langetermijngevolgen van deze uitbraak was tot nu weinig bekend.
Tussen de 1 en 5 procent ontwikkelde een chronische vorm van Q-koorts, bij 60 procent van hen traden complicaties op. Een kwart van deze patiënten overleed binnen 3 jaar als gevolg van de infectie. Deze resultaten zijn beschreven door Sonja van Roeden van het UMC Utrecht die vorige week promoveerde.
De Q-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii die wereldwijd de ziekte bij mens en dier overbrengt. Arts-onderzoeker Sonja van Roeden deed het onderzoek in het UMC Utrecht en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. Ze analyseerde met behulp van de nationale chronische Q-koorts database de gegevens van 439 volwassenen die tijdens deze uitbraak een chronische vorm van de ziekte hadden ontwikkeld.
Lees hier het volledige artikel.