Vanuit het bestuur.
Het bestuur adviseert de leden van de Reuma Patiëntenvereniging Arnhem e.o. uit de Reumapatiëntenbond te treden en zelfstandig verder te gaan. Deze stap is, naar de mening van het bestuur, noodzakelijk om door onze leden gewenste lokale activiteiten en zelfstandigheid te kunnen waarborgen. Hierna volgt de argumentatie verwoord in nadelen en voordelen waarom het bestuur tot deze mening is gekomen.
Nadelen:
In de door het Bondsbestuur voorgenomen verenigingsvernieuwing bestaat geen inspraak voor de leden van onze Arnhemse vereniging. Er komt weliswaar een ledenraad van mogelijk zo’n dertig personen maar er zijn op dit moment veel meer dan honderd verenigingen. De vraag rijst dan wie vertegenwoordigt dan onze leden en welke personen gaan deze mensen kiezen.
Zoals wij dat met de huidige ervaringen met het bondsbestuur menen te mogen inschatten, hebben wij daar geen vertrouwen in. Naar de mening van het Arnhemse bestuur gaan er lokale activiteiten wegvallen. Wij verwachten dat er geen bestaansrecht meer zal zijn voor de Soos, ’t Steuntje, de groep die kaarten verzorgt (bijvoorbeeld voor Kerst, ziekte en verjaardagen), de koffieochtend en de schilderclub.
Alleen activiteiten die de bond in de toekomst initieert zoals bijvoorbeeld therapiegroepen kunnen dan op bondssteun rekenen. Het Reumafonds verleent aan de Bond alleen subsidie voor landelijke activiteiten.
Hoe de Bond hieruit lokale afdelingen moet gaan subsidiëren is vooralsnog onduidelijk. Heeft het Bondsbureau dat nu op subsidie van het Fonds draait dan nog voldoende bestaansrecht of gaat dat doorwerken in de Bondscontributie? De verenigingsleden kiezen nu een eigen bestuur dat zelfstandig namens deze leden kan optreden en waarvan de bestuursleden zich tegenover die leden dienen te verantwoorden.
Een toekomstige coördinator die in de plaats komt van het huidige bestuur, wordt door de bond aangewezen en is slechts verantwoording schuldig aan het bondsbestuur. Deze coördinator gaat een dan te heten afdeling runnen en kan op zoek gaan naar vrijwilligers, die hem of haar bijstaan en die hij of zij vervolgens beoordeelt. De leden zijn dus in alles afhankelijk van hoe de coördinator iets uitvoert en klachten over deze persoon worden afgewikkeld door het bondsbestuur.
Zelfstandig iets organiseren zal ook niet meer gaan want de coördinator onderhoudt en ontwikkelt de contacten met allerlei personen en instanties. Hoe zou dat overigens gaan met de gemeente Arnhem die slechts bestuursleden van in Arnhem ingeschreven verenigingen kosteloos verzekert. Bij navraag blijkt hier geen oplossing voor.
Over de posities van de Bechterew- groep en de Young Connection is nog niets bekend. Nu verstrekt de Arnhemse reumapatiëntenvereniging subsidie en soms een bijdrage in activiteiten, dat is in de nieuwe situatie niet meer mogelijk. De leden van de Bechterewgroep worden mogelijk opgenomen in een nieuw te vormen landelijke afdeling. In het Bondsblad is maar zeer beperkt ruimte voor de lokale afdelingen. Voor al datgene wat u in ’t Steuntje kon lezen is dan zeker geen plaats meer en de Arnhemse identiteit gaat geheel verloren.
Een in het verleden voorgenomen samengaan van het Reumafonds en de Reumapatiëntenbond lijkt verder weg dan ooit. Wij vinden er momenteel helemaal niets meer van terug en de kloof lijkt onoverbrugbaar. Dat drie bestuursleden van de Reumapatiëntenbond om dit soort verschillen van inzicht zijn afgetreden maakt ons argwanend.
Voordelen:
Als wij zelfstandig blijven kunnen wij onze contributie zelf houden. Daarmee kunnen wij op wens van de leden activiteiten, die niet of slechts gedeeltelijk worden gesubsidieerd, blijven verzorgen. Bovendien kunnen wij dan andere activiteiten ontplooien waarover de leden vervolgens zelf beslissen. Via ’t Steuntje kunnen wij u op de hoogte blijven houden van zowel algemene als meer specifiek Arnhemse zaken.
Specialisten, therapeuten en anderen zouden hierin een bijdrage kunnen leveren. Leden uit de Arnhemse vereniging blijven dan ook welkom voor inzending van kopij. Het Reumafonds garandeert ons als zelfstandige vereniging subsidie onder dezelfde condities en voor de lange termijn. Wanneer de reumapatiënten vereniging Arnhem bij de Bond uittreedt blijft zij wel lid van Reuma Overleg Regioraad Gelderland (RORG).
Daarin houden wij contact met onze zusterverenigingen in Gelderland. Alle verenigingen in Gelderland zijn van plan om uit te treden en een aantal heeft reeds per 1 juli het lidmaatschap van de bond opgezegd. De meeste hebben overigens daartoe al toestemming van de leden. Wij voelen ons dus warm gesteund, juist door verenigingen die ooit aan de basis stonden van de Reumapatiëntenbond.
Waarom 25 augustus? Via het Bondsblad zou de indruk kunnen ontstaan dat er plaats zou zijn voor beïnvloeding en dat er ruimte voor meer inspraak wordt gecreëerd. Ook data suggereren dat. De praktijk leert dat het hierbij gaat om kruimelzaken en het bondsbestuur geen belangrijke, en soms ooit toegezegde, aanpassingen overweegt. Nee, 25 augustus is eigenlijk al te laat want het Bondsbestuur verlangt per 26 juni al een verplichtende intentieverklaring.
Wat ons betreft gaat dat voor 25 augustus niet gebeuren omdat uiteindelijk u bij een stemming van de helft plus 1 bepaald hoe het besluit gaat uitvallen.
Conclusie:
Uit de opsomming van bovenstaande voor- en nadelen zal het u duidelijk zijn, dat uw bestuur van uw Reuma Patiëntenvereniging Arnhem e.o. maar één mogelijkheid heeft: kiezen voor zelfstandig verder gaan zonder de Reumabond en met financiële steun van het Reumafonds.
Desalniettemin blijven wij geloven en streven naar één sterke belangenvereniging voor alle reumapatiënten.
Wij hopen dan ook van harte dat deze belangenvereniging in de vorm van ReumaNederland® op korte termijn zal ontstaan en dat wij daarvan ook deel kunnen gaan uitmaken.
2 comments for “Extra ALV 25 augustus en 1 september”