Nederlanders slikten vorig jaar vier keer zo veel van een zware pijnstiller als acht jaar daarvoor. Vaak terecht, maar de gevaren worden onderschat. In 2016 namen 440.000 mensen het middel oxycodon, blijkt uit nog ongepubliceerde cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Dat waren er 90.000 meer dan het jaar daarvoor. Vanaf 2008 groeit het gebruik van deze pijnstiller, maar nog nooit zo sterk. Over acht jaar tijd is het gebruik meer dan verviervoudigd.
Oxycodon is een morfine-achtige pijnstiller die pijnprikkels in het centrale zenuwstelsel onderdrukt. Als een lichter medicijn – van paracetamol tot bijvoorbeeld diclofenac – de pijn niet onderdrukt, komen deze middelen in beeld.
Er zijn ook nadelen
Oxycodon mag dan beter werken, de bijwerkingen kunnen ook heftiger zijn, waarschuwt Albert Dahan, hoogleraar pijnbestrijding in het Leids UMC. “Het kan de ademhaling bemoeilijken, zeker in combinatie met alcohol of met slaapmiddelen. Vooral bij mensen ouder dan vijftig jaar, als de veerkracht afneemt, is die kans het grootst. En juist die groep gebruikt het vaakst dit soort middelen.”
Lees hier het volledige artikel.