Hart- en vaatziekten zijn nog steeds doodsoorzaak nummer een wereldwijd en er worden continu nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld om de verschillende aandoeningen te behandelen. Een nieuw soort geneesmiddelen richt zich op zogenaamde microRNA-moleculen.
Deze geneesmiddelen kunnen erg effectief zijn, maar geven helaas ook snel bijwerkingen en komen moeilijk in het hart terecht. Daarom is het belangrijk dat deze geneesmiddelen lokaal in het hart afgegeven kunnen worden.
Promovendus Rick Kwekkeboom onderzocht hoe de lokale afgifte en opname van microRNA-geneesmiddelen in het hart vergroot kan worden door gebruik te maken van zogenaamde microbellen en ultrageluid. “Door deze geneesmiddelen te injecteren als microscopisch kleine gasbelletjes en vervolgens te activeren met een echoapparaat kan je het geneesmiddel lokaal in het hart afgeven. Bij de activatie ontstaat er een kleine en volledig veilige explosie van de gasbelletjes, waardoor het geneesmiddel vrijkomt in het hart”, aldus Kwekkeboom. Hij promoveerde 11 april bij VUmc.
Lees hier het volledige artikel.