Experts: bewijs voor Alzheimer medicijn slecht onderbouwd

Wetenschappers die de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA adviseren, vinden vrijwel unaniem dat de effectiviteit van een nieuw experimenteel medicijn tegen alzheimer niet is aangetoond.

De kans dat er dit voorjaar een medicijn tegen Alzheimer op de markt komt, is fors kleiner geworden. Tien van de elf wetenschappelijke experts die de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA adviseren, vinden dat producent Biogen niet heeft aangetoond dat hun nieuwe experimentele medicijn Aducanumab effectief is. De FDA kan het oordeel van dit wetenschappelijk adviescomité negeren. Maar dat is zeer ongebruikelijk.

Als Aducanumab de eindstreep zou halen, is het het eerste medicijn tegen Alzheimer dat ingrijpt op de (vermoedelijke) oorzaak van de ziekte: giftige eiwitten die samenklonteren in het brein waardoor de communicatie tussen hersencellen wordt bemoeilijkt en er zelfs hersencellen afsterven. Die eiwitten worden nog wel aangemaakt, maar het medicijn zorgt ervoor dat het lichaam ze weer afbreekt. Biogen claimt dat Aducanumab – in hoge doses – de achteruitgang van het denkvermogen, geheugen en dagelijks functioneren van Alzheimerpatiënten met 22 procent vertraagt – in vergelijking met proefpersonen die een placebo kregen.

Lees hier het volledige artikel.