Amerikaanse onderzoekers zijn er in geslaagd om het kraakbeen bij mensen met knie-artrose dikker te maken. Dat deden zij met behulp van een experimentele humane fibroblastgroeifactor 18. Ondanks de toename van het kraakbeen, namen de symptomen als pijn en stijfheid niet af. Wat is de klinische betekenis van dit onderzoek?
Onderzoekers van de Universiteit van Maryland in Amerika zijn er in geslaagd om met behulp van een experimentele groeifactor artrose aan de knie te verbeteren. Het lukte ze om zo de dikte van het kraakbeen in het kniegewricht te vergroten en verdere afbraak van dit weefsel te voorkomen. De eerste resultaten van dit nog lopende onderzoek werden onlangs gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association.
Fibroblastgroeifactor 18
Tijdens dit onderzoek kregen 549 deelnemers met knie-artrose geheel willekeurig injecties met sprifermin of een placebo. Sprifermin is een kunstmatige humane fibroblastgroeifactor 18 die door een tweetal farmaceutische bedrijven is ontwikkeld voor de behandeling van artrose. Het middel werd toegediend in een lage dosis van 30 microgram en een hogere dosis van 100 microgram.
Lees hier het volledige artikel.