Eten volgens het principe van ‘soft health’: gezonde maaltijden zonder dieetstress

Onze kennis over hoe een gezond en evenwichtig voedingspatroon eruit ziet wordt steeds groter, terwijl tegelijkertijd steeds meer mensen afzien van strenge diëten. Deze trend heeft nu een naam: ‘soft health’, dat uitgaat van het principe dat mentale en emotionele balans net zo belangrijk is als fysieke gezondheid.

Geluk en een goede gezondheid gaan hand in hand, maar dat betekent niet dat je constant dubbel van de spanning wil liggen over je levensstijl. Want wie altijd calorieën telt, voelt zich ook niet snel gelukkig. Dat is de gedachte achter ‘soft health’, een aanpak die zich richt op variatie, balans en geluk.

Hanni Rützler is voedingswetenschapper, voedseltrendonderzoeker en gezondheidspsycholoog. In het Food Report 2021 noemt zij soft health de voedseltrend van het jaar: “‘Health food’ is slechts een verzamelnaam voor alles wat met een gezonde eetstijl te maken heeft. Die term is omstreeks 2008 ontstaan ​​als tegenhanger voor fastfood.”

Lees hier het volledige artikel.