Hoe gaan mensen met inflammatoire darmziekten (IBD) om met hun ziekte? En zijn hier patronen en gelijkenissen in te ontdekken? Dat onderzocht de Maag Lever Darm Stichting aan de hand van ruim 200 ervaringsverhalen van patiënten. Voeding, rust en psychische balans blijken belangrijke thema’s te zijn.
Ervaringen verzamelen
Onderzoekers vroegen ruim 200 mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa naar wat zij zelf doen om zo goed mogelijk om te gaan met hun ziekte. Het doel was om in deze verhalen patronen en thema’s te ontdekken die bij deze patiënten naar voren komen. Deze ervaringskennis kan artsen en wetenschappers input geven voor behandeling of verder onderzoek. Ook patiënten zelf kunnen baat hebben bij deze inzichten om hun kwaliteit van leven te verbeteren.
Gunstige of ongunstige voeding
Voeding was het belangrijkste onderwerp in de ervaringen. Een groot deel van de patiënten zegt baat te hebben bij het minder eten van zuivel, suikers, gluten, vlees en alcohol. Een kwart van de patiënten zegt juist een gunstig effect te ondervinden van het meer eten van groenten en fruit. Ook het zelf bereiden van voeding is een terugkerend antwoord op de vraag wat een positief effect heeft op de klachten.
Lees hier het volledige artikel.