Ervaringsdeskundigen ook waardevol in de wijk

Werken met ervaringsdeskundigen in de wijk; wat levert dat nu op? Vorig jaar draaiden er drie pilots met ervaringsdeskundigen in Gouda, Oss en Amsterdam. En daar valt van te leren. Kwetsbare burgers hebben een ander soort contact met ervaringsdeskundigen. 

In de ggz is het werken met ervaringsdeskundigen niet nieuw, nu wordt er ook in andere domeinen gekeken of de ervaringsdeskundigen kunnen bijdragen in de ondersteuning aan mensen, vertelt Anouk Poll van kenniscentrum Movisie. Dan valt er te denken aan ondersteuning bij de aanpak van huiselijk geweld, armoede of bijvoorbeeld opvoedingsproblemen.

Opbrengst
Drie regionale cliëntenorganisaties werkten vorig jaar met een pilot: ZOG Midden Holland (Gouda en omgeving), Stichting Door en Voor (regio Noordoost Brabant) en TEAM ED (Amsterdam). ‘Zo blijkt dat iedereen er baat bij heeft’, zegt Poll. Cliënten voelden zich gehoord en begrepen, hun zelfvertrouwen nam toe, ze werden actiever buitenshuis, ze breidden hun sociale contacten uit. Praktische ondersteuning en bemiddeling naar geschikte hulpverlening kwam ook voor, tot zelfs het voorkomen van dakloosheid.

Contact
‘Kwetsbare burgers hebben een ander soort contact met ervaringsdeskundigen’, weet Poll. ‘Zij voelen de herkenning en erkenning. Het zijn soms mensen die bijvoorbeeld niet goed in het systeem passen en waren afgehaakt bij professionele hulpverlening.’ Ook de ervaringsdeskundigen zien het werk als een meerwaarde. ‘Zij kunnen hun moeilijke ervaringen op een positieve manier inzetten. Wat zij hebben meegemaakt krijgt nu een doel en zo een heel andere betekenis’, zegt Poll. Bovendien zien gemeenten dat er een nieuw aanbod ontstaat, daar waar professionele hulp niet altijd werkt.’

Lees hier het volledige artikel.