Ernstige schimmelinfecties bestrijden met oud malariamedicijn

Chronische granulomateuze ziekte (CGD) is een aangeboren afweerstoornis waarbij de ogenschijnlijke onschuldige schimmel Aspergillus nidulans levensbedreigende infecties kan veroorzaken. Stefanie Henriet van het Radboudumc stelde vast dat de onderliggende ziekteprocessen veel anders in elkaar zitten dan tot dusver werd gedacht. En – ook onverwacht – dat een oud malariamedicijn tot een betere behandeling kan leiden.

Schimmels die de bloedbaan, longen, lever, hersenen of andere interne organen binnendringen, noemen we invasieve schimmelinfecties. Meestal gaat het om (levens)gevaarlijke infecties die moeilijk te behandelen zijn. Patiënten met een chronische granulomateuze ziekte (CGD) hebben een groter dan gemiddelde kans op dergelijke schimmelinfecties. Dat komt door een genetisch foutje, waardoor het ontstekingsproces en de afweer tegen micro-organismen bij hen niet goed werken. Ze maken geen zuurstofradicalen aan, waardoor ze dit belangrijke vernietigingswapen tegen schimmels missen.

Agressief gedrag
“Van de CGD-patiënten krijgt vijfentwintig tot vijftig procent een invasieve schimmelinfectie en het is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden”, zegt kinderinfectioloog Stefanie Henriet. De afgelopen jaren onderzocht ze waarom deze patiënten zo gevoelig zijn voor schimmelinfecties. Beter nog: waarom ze zo gevoelig zijn voor de schimmel Aspergillus nidulans.

Lees hier het volledige artikel.