Alzheimer wordt traditioneel beschouwd als neurodegeneratieve ziekte die resulteert in progressieve schade aan de zenuwcellen, als gevolg van eiwitophopingen in de hersenen. In de jacht naar een effectieve behandeling voor alzheimer kijkt Amsterdam UMC naar een nieuw perspectief: de rol van het immuunsysteem.
Hoogleraar Elga de Vries ontvangt voor dit veelbelovende onderzoek, het BRAIN project, een ERC Advanced beurs van € 2,5 miljoen.
De Vries, hoofd van de neuro-immunologie-onderzoeksgroep van Amsterdam UMC, onderzoekt de rol van het immuunsysteem bij neurologische ziekten, waaronder MS en alzheimer. Bij alzheimer is het immuunsysteem ontspoord, wat waarschijnlijk bijdraagt aan ontsteking in de hersenen en neurodegeneratie.
De Vries heeft nu vastgesteld dat het immuunsysteem al vroeg in het ziekteproces ontregeld raakt. Ze gelooft dat deze ontdekking een nieuw onderzoekspoor creëert in de zoektocht naar een manier om alzheimer aan te pakken. “Mijn bevindingen tonen aan dat het immuunsysteem bij patiënten met alzheimer al vroeg in het ziekteproces ernstig ontspoord is. Het lijkt erop dat het immuunsysteem uitgeput is. Gespecialiseerde cytotoxische cellen spelen hier een rol. Het lijkt erop dat deze cellen giftige chemicaliën produceren die ontsteking in de hersenen en neurodegeneratie veroorzaken”, legt De Vries uit.
Lees hier het volledige artikel.