In 2015 hielden gemeenten 1,2 miljard euro op de plank die bestemd was voor jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning. Daarnaast is het aantal jongeren dat gebruik maakt van jeugdhulp in de eerste helft van 2016 gelijk aan dezelfde periode een jaar eerder en toch lopen de wachtlijsten op.
‘Deze signalen bevestigen het beeld dat wij al hadden van de decentralisaties.’ Aldus Marijke Vos, voorzitter van Sociaal Werk Nederland.
Het CBS bracht eerder deze week twee onderzoeken naar buiten. Uit één van deze onderzoeken blijkt dat gemeenten in totaal 1,2 miljard overhielden van het geld dat bestemd was voor jeugdhulp en ondersteuning.
Niet verbazend, wel zorgelijk, vindt Vos. ‘Samen met de overdracht van taken van rijk naar gemeenten werd een bezuinigingsslag doorgevoerd. Veel gemeenten waren daarom bang dat de financiering niet dekkend zou zijn. Bovendien hadden ze geen goed zicht op welke burgers zorg nodig hadden en om welk type zorg dat ging. Bestaande cliënten hielden zorg, maar er is nauwelijks beleid ontwikkeld en ingezet op preventie. Ik heb daar wel enig begrip voor, maar voor de burger én de sociaal werker is het zuur. Er zijn veel mensen gekort en kinderen hebben langer op hulp moeten wachten. Achteraf kunnen we zeggen dat er te scherp bezuinigd is.’
Lees hier het volledige artikel.