Epilepsie is een verzamelnaam voor symptomen die duiden op een functiestoornis van de hersenen. Het is geen ziekte, maar een ziekteverschijnsel. Net als koorts.
Epileptische aanval
Epilepsie uit zich in aanvallen. Deze worden veroorzaakt door een verstoring in het evenwicht van de hersenactiviteit. Een aanval ontstaat door een plotselinge overmatige ontlading van een groep hersencellen. De verschijnselen kunnen verschillend zijn. Dit hangt af van de plaats in de hersenen. Soms is de patiënt wel bewust van de aanval, maar vaak ook niet.
Verloop epileptische aanval
Geen aanval is hetzelfde. Dat hangt af van de plek waar de “storing” in de hersenen of “kortsluiting” plaatsvindt. Staren, wegdraaien van het hoofd of het waarnemen van bepaalde geuren de voorbode van een aanval.
Soorten aanvallen
Er zijn drie soorten aanvallen:
- De algemene aanval ( Grand mal). Dit is de “klassieke” en meest bekende vorm van epilepsie. De aanval wordt vaak vooraf gegaan door een schreeuw, die het gevolg is van het tijdens de stuip samentrekken van de buikspieren, en er kunnen een tongbeet en verlies van urine bij optreden. Deze variant wordt ook wel de vallende ziekte genoemd. De patiënte raakt bewusteloos en reageert niet op prikkels. Ook verstijft het hele lichaam. Daarna volgt een fase van ritmisch schokken van de ledematen en het hoofd. Na een aanval verslapt het lichaam.
- De petit mal. Dit type valt vaak niet op. Er treedt vrij onopvallend een bewustzijnsdaling op. Dit duurt maar een paar seconden. Soms draait degene de ogen weg of trekt het met zijn gezicht.
- De complexe partiële aanval. Er treedt dan een bewustzijnsdaling op. De patiënt kan dan smak- en slikbewegingen maken. Maar ook begint te friemelen met de handen. Degene weet na afloop niet meer wat hij of zij heeft gedaan.
Lees hier het volledige artikel.