Veel patiënten met kanker ruiken en proeven hun eten niet meer. Dat heeft te maken met de chemotherapie of bestraling die zij krijgen. Gezondheidswetenschapper en diëtist-specialist oncologie Kelly Silverio Alonso-Duin probeert deze mensen te helpen. Ze ontwikkelde tips om de smaak te ‘sturen’.
Het was de afgelopen maanden regelmatig in het nieuws: reuk- en smaakverlies zijn symptomen van covid-19. “Als je niks proeft, is eten ineens helemaal niet leuk meer”, zei een coronapatiënt. Veel patiënten met kanker weten daar alles van. En dat is voor deze groep een groot probleem. Bij kankerpatiënten loert het gevaar van ondervoeding. En dan slaat de chemotherapie minder goed aan.
Dat patiënten met kanker onvoldoende voeding binnenkrijgen, heeft overigens meerdere oorzaken, vertelt Silverio Alonso-Duin. Een behandeling zorgt vaak voor pijn en misselijkheid. Die is soms zo allesoverheersend dat patiënten niet meer durven te eten. “Het is mijn taak erachter te komen of de verminderde eetlust wordt veroorzaakt door pijn, misselijkheid, of bijvoorbeeld door een verandering of verlies van smaak. Pijn en misselijkheid zijn vaak op te lossen met medicatie, bij smaakverandering kan een arts echter weinig doen. Dat zorgt voor extra stress bij de patiënt.”
Lees hier het volledige artikel.