Over de hele wereld staan communicatieprofessionals, beleidsmakers en crisisteams voor de uitdaging om ouderen te informeren over de coronacrisis. Hoe leg je de gedragsregels uit en bevorder je gedrag dat de besmettingscurve zou moeten afvlakken?
Wetenschappers ontwikkelden samen met experts op het gebied van ouderencommunicatie richtlijnen voor effectieve communicatie met ouderen. Elf tips die hieruit volgen.
- Zie ouderen voor vol aan
De meeste ouderen wonen thuis en zijn nog actief. Dus spreek ze aan op hun verantwoordelijkheidsgevoel. Laat de goede voorbeelden zien in de media. Dat is inspirerend en versterkt de positieve norm. Het feit dat ouderen voor vol worden aangezien is erg belangrijk. Vaak gaat de communicatie over ouderen die kwetsbaar, ziek en niet meer zelfstandig zijn, terwijl het grootste deel van de ouderen vitaal is en nog zelfstandig. - Breng gedragsregels kort en duidelijk en biedt die herhaaldelijk en eenduidig aan via verschillende kanalen
Breng een heldere, eenduidige boodschap in begrijpelijke taal. Hou het kort. En houd er rekening mee dat veel ouderen teksten van voor tot achter lezen. Ze hebben vaak moeite met het onderscheiden van hoofd- en bijzaken. Selecteer de belangrijkste informatie en communiceer die kort. Geef duidelijk aan waar ouderen die meer details willen die kunnen vinden, bijjvoorbeeld met een duidelijke button ‘lees verder’. Kies indien mogelijk voor visuals en audiovisuals als animaties en video’s.
Lees hier het volledige artikel.