Elektronisch patiëntendossier: doordrukken van een omstreden technologie

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) wordt nu toch in gewijzigde vorm ingevoerd. Dit ondanks eerdere afwijzing door de Eerste Kamer. Door middel van subtiele machtsuitoefening proberen private partijen zorgverleners en burgers te verleiden mee te doen.

Het EPD is een beveiligd netwerk waarmee zorgverleners elektronisch medische gegevens van patiënten landelijk kunnen ontsluiten. Al sinds 2002 zijn er door de politiek stappen ondernomen om het EPD in te voeren. Bijbehorende wetgeving is in 2009 door de Tweede Kamer aangenomen. Het wetsvoorstel op het EPD zou huisartsen, apotheken en ziekenhuizen verplichten om deel te nemen en alle Nederlandse burgers konden volgens het geen bezwaar-principe (opt-out) in het systeem worden opgenomen. De Eerste Kamer keurde dit wetsvoorstel twee jaar later unaniem af. Het EPD zou een te grootschalig netwerk zijn waardoor de privacy van Nederlandse burgers niet voldoende bewaakt kon worden.

Toch implementatie, nu met vrijwillige deelname
Ondanks de uitspraak van de Kamer werd een private doorstart gemaakt en het EPD is omgedoopt tot Landelijk Schakelpunt (LSP). Deelname van zorgverleners en burgers moet nu op vrijwillige basis plaatsvinden. Achter het LSP staat de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), een samenwerkingsverband tussen de beroepsverenigingen van verschillende zorgverleners in Nederland. Deze organisatie beheert sinds 2013 de LSP-technologie, is juridisch verantwoordelijk voor de elektronische uitwisseling van gegevens via het LSP en stuurt vanuit het hoofdkwartier in Den Haag de implementatie aan.

Lees hier het volledige artikel.